MANFAAT SARANG BURUNG WALIT 

 

1.Kaya dengan protein


Dalam satu kajian yang melihat perbezaan nutrisi dalam pelbagai jenis EBN dari beberapa kawasan berbeza – Malaysia (Perlis dan Langkawi), Indonesia (Kepulauan Jawa, Balik Papan dan Kalimantan), Thailand dan juga negara Filipina.

Analisis keputusan kajian menunjukkan walaupun terdapat perbezaan cara sarang dituai (rumah toko dan juga gua semula jadi) kesemua EBN yang dikaji mempunyai kandungan protein yang tinggi sekitar 59.8% sehinggalah 65.4% daripada keseluruhan sarang tersebut.

 

Protein adalah salah satu makronutrien yang penting dalam tubuh badan manusia selain lemak dan kabohidrat.Protein terdiri daripada satu atau lebih rantaian amino asid  daripada pelbagai jenis.

Selain memainkan peranan yang penting dalam memastikan jisim otot badan tidak susut dan bahan binaan asas untuk pelbagai sel dan tisu dalam badan seperti sel darah merah, sel saraf, dinding organ dalaman dan juga untuk pembentukan molekul-molekul metabolisma seperti enzim.

2.Sarang burung walit rendah kandungan karbohidrat

Dalam kajian yang sama, analisa sampel EBN daripada sumber yang berbeza ini mendapati bahawa ia mengandungi serendah 8.5% sahaja kandungan karbohidrat.

Karbohidrat merupakan polimer bagi nutrisis asas glukosa.Apabila lebih daripada satu glukosa bergabung dan membentuk rantaian yang panjang dan bercabang, ia membentuk struktur yang kita kenali sebagai karbohidrat.

3. Kandungan lemak yang rendah


Berdasarkan kajian yang sama, hidangan sarang burung walit juga mempunyai kandungan lemak yang sangat rendah iaitu serendah 0.01% dan setinggi 0.07% sahaja daripada keseluruhan kandungan EBN.

Lemak merupakan salah satu daripada makronutrien penting dalam keperluan harian kita selain daripada kabohidrat dan juga protein.

Lemak penting kerana ia terlibat dalam pembentukan struktur sel saraf manusia dan juga struktur lain dalam sistem saraf tunjang. Lemak juga merupakan salah satu sumber tenaga dalam badan selain glukosa.

Namun yang demikian, ianya bukanlah pilihan tenaga utama badan. Situasi semasa menunjukkan ramai rakyat Malaysia mengambil terlalu banyak lemak dalam makanan.

Pengambilan lemak yang berlebihan boleh membawa kepada peningkatan risiko untuk menghidap peyakit jantung dan juga strok.

 

 

 

No comments:

Post a Comment